Dünyanın En İyi Havyarı Artık Rusya’dan Gelmiyor

Kimse bunu söylemek istemese de, Amerikalılar bunu söylüyor ? Hala Rusya’dan Havyar alıyor muyuz?

Şu anda Ukrayna’da yaşanan korkunç savaşla birlikte, havyarlarımızın Rusya’dan temin edilip edilmediğini soran çok sayıda insanımız oldu… Bunu Amerika’daki Rus havyarıyla ilgili kafa karışıklığını gidermek için yazıyoruz. .

Havyarı bilen çoğu insan  , Hazar Denizi ile bağları olduğunu bilir, bu nedenle bu eski dünya lezzetinin günümüzde nereden geldiğine dair bir kafa karışıklığı olması mantıklıdır.

Hazar Denizi, orijinal, yerli Mersin balığı türleri (Beluga, Osetra, Sevruga) için imrenilmektedir. Bununla birlikte, 19. ve esas olarak 20. yüzyıllarda havyar için aşırı avlanma nedeniyle, birçok ülkenin çevre koruma kurumları, Hazar Denizi’nde yabani mersin balığı avcılığını haklı olarak yasaklamak ve vahşi popülasyonların kritik tehlike ve neslinin tükenmesini önlemesine izin vermek için çok çalıştı. ABD ve Avrupa’nın çoğu için bu, Yaban Mersini Havyarının ithalat için yasa dışı olduğu anlamına gelir, nokta.

Peki, ABD’de Rus havyarı alıyor muyuz? … 
Hayır , artık Rusya’dan havyar almıyoruz. Aslında, çoğu ülke, hatta Avrupa’nın diğer bölgeleri, birkaç nedenden dolayı, Rus havyarının Rus vatandaşları tarafından yurt içinde tüketilmesi nedeniyle almıyor. Havyarlarını seviyorlar ve çok yüksek talep nedeniyle onlar için hala az tedarik edilen bir incelik. Rus çiftlik havyarı olsa bile, ABD’de hala bittiğini görmüyoruz çünkü zaten büyük bir pazarları varken ihraç etmeleri mantıklı değil. Havyar tüm dünyada yetiştirilebilir, bu nedenle ihraç edilen Rus havyarı diğer seçeneklere kıyasla aşırı ve gereksiz yere pahalı olacaktır. 

WILD Sturgeon havyarının ithalat için yasa dışı olmasının ana nedeni, çevre korumadır. ABD Balık ve Yaban Hayatı, nesli tükenmekte olan türleri korumak için 20 yıldan fazla bir süre önce yabani mersin balığı havyarını yasakladı ve kısa bir süre sonra ABD’ye ithal edilecek en çok rağbet gören saf Beluga havyarını yasakladı. Bu nedenle artık çiftlikte yetiştirilen “Beluga Hybrid” havyarını alternatif olarak görüyorsunuz. Bu, Beluga türlerinin yabani mersin balığı yasağından sonra “vahşi olmayan” olarak kaçak avlanmaya ve yasa dışı olarak kaçırılmaya devam edilmesini önlemeye yardımcı olmak amacıyla yapıldı. Amerika’daki saf Beluga’nın tek istisnası Florida’daki “Sturgeon Aquafarms”. Beluga’yı çiftlikte yetiştirebiliyorlar çünkü yasak yürürlüğe girmeden önce genç Beluga yavrularının üzerinden uçtular.

Amerikalılar dünyanın en büyük havyar tüketicilerinden biri, bu yüzden Amerika’daki yasaklar, popülasyonları korumak için gerekliydi. Amerikan Hackleback , Kuzey Amerika’da vahşi olarak yakalanabilen son vahşi mersin balığıdır. Pasifik Mersin Balığı (Beyaz Mersin Balığı), Kuzey Kaliforniya nehirlerinde vahşice yüzer, ancak Sterling Havyar Çiftliklerinde olduğu gibi çiftlikte yetiştirilmedikçe tüketim için yasal değildir.

*Amerika’daki insanların “Rus” havyarının tadını çıkardıklarına inanmalarıyla ilgili temel kafa karışıklığı, piyasadaki en iyi havyarlardan birinin ortak adının “Rus Mersin Balığı” olmasıdır. Tür, Acipenser Gueldenstaedtii’dir , ancak onu Oscietra, Ossetra olarak biliyor olabilirsiniz (Bugünlerde Amerika’da çoğunlukla sadece Osetra diyoruz). Osetra’nın ortak adı “Rus Mersin Balığı”dır, çünkü Rusya’da Hazar Denizi’ndeki “OG” mersin balıklarından biridir . Mersin balığı” (ayrıca “Beyaz Mersin balığı”). Mersin balığı türü genellikle türün orijinal coğrafyası veya fiziksel özellikleri ile ilişkilidir.

İronik olarak, bu en son Rus/Ukrayna savaşından önce birçok şirket ve marka, orijinalliği övmek için etikete “Osetra” yerine “Rus Mersin balığı” koymayı tercih etti. Dürüst olmak gerekirse, bunun etiketlemede tek kullanımını hiç sevmedim çünkü bunun havyarın kökeni hakkında kafa karışıklığı yarattığına inanıyorum. Artık markalar, Rusya’yı desteklediğine dair tüm fikirleri ortadan kaldırmak için “Rusça” kelimesini çabucak terk ediyor.

Not Şu anda, havyar bağışları yoluyla Ukrayna’nın yardım çabalarına ve Dünya Merkez Mutfağı’na bağış toplayan etkinlikler için şeflerle ortaklık yapıyoruz. Ukrayna yardımı için bir etkinliğe katılıyorsanız ve bağış veya destek istiyorsanız, lütfen  ile Siyah Havyar ile TR iletişime geçin 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *